Proizvodi
0 kom 0
Koristiš svoj mobitel samo za provjeravanje društvenih mreža, slanje emaila i pozive? Mi ćemo ti pokazati kako da postaneš pravi nindža korisnik uz nekoliko tajnih i zanimljivih mogućnosti.

10 Android mogućnosti za pametne telefone koje ne znaš!

Datum objave: 28.05.2019

1. Glasovna pretraga i na zaključanom zaslonu

Sigurni smo da znaš da većina pametnih telefona ima neku verziju glasovnog pretraživanja. Glasovni asistenti poput Cortane, Siri i Googlea odavno su nam se uvukli pod kožu. Neki pametni telefoni omogućuju glasovnu pretragu čak i kada je ekran ugašen, poput „Ok Google“. Za aktivaciju ove mogućnosti potrebno je ući u Postavke vašeg uređaja, zatim otvoriti Pretragu, pronaći Google Now. Nakon toga uključiti OK Google detekciju i označiti ju s Uvijek uključeno. 

2. Ugasi mobitel na daljinu i resetiraj izgubljeni mobitel

Gubitak mobitela je dovoljno loša i stresna situacija, ali još je gori osjećaj da neki stranac ima pristup svim tvojim osobnim podacima. Srećom Google je razvio odličnu mogućnost zvanu Android Device Manager koja ti dopušta da zadržiš kontrolu nad svojim uređajem ako ga izgubiš.

Android Device Manager radi više od samo praćenja tvog mobitela. On omogućava da nazoveš svoj broj, udaljeno ga ugasiš ili ga čak resetiraš na tvorničke postavke. Aktiviraj tu mogućnost tako da odabereš Postavke > Sigurnost > Kontrola mobitela, a zatim pristupiš stranic na svom računalu s daljnjim uputama. 

3. Aktiviraj svoju tamnu temu

Android Marshmallow je napustio tamnu temu za sada, ali i dalje postoji način da ju kreirate. Jednostavno odi u Postavke > Pristupačnost > Inverted Rendering da dobiješ tamnu temu. Dobro je znati da se prilikom screenshota tamna tema neće vidjeti, ali i na to da će tema utjecati na svjetlinu ikona na zaslonu.

4. Pristupi Chrome pregledniku s drugih uređaja

Ako koristiš Chrome kao zadani preglednik, znaš li da možeš pristupiti otvorenim tabovima na drugim mobitelima i tabletima? Dok god si povezan na Chrome sa svojim Google računom kada otvoriš novi tab vidjet ćeš nedavne (eng. recent) tabs opciju u donjem desnom dijelu zaslona. 

5. Ostavi kontaktne informacije u uređaju u slučaju da izgubiš telefon

Ovo je koristan savjet za sve koji znaju zaboravljati stvari. Ako izgubiš mobitel i misliš da ga je netko našao, možeš ostaviti poruku na svom mobitelu s kontaktnim podacima.

Tu postavku možeš pronaći na Andorid Device Manageru koju smo opisali gore u tekstu. Sve što trebaš napraviti je otići u Postavke > Sigurnost > Lock screen poruka i ovdje dodati svoje kontaktne podatke. 

6. Skeniranje dokumenta putem mobitela 

U prošlosti kada smo htjeli skenirati neki dokument trebali smo imati skup i često velik skener. Danas možemo imati digitalnu kopiju svakog dokumenta na pametnom telefonu. Kvaliteta naravno nije jednako dobro kao kod profesionalnog skenera, ali može poslužiti i definitivno je praktičnije. 

Designed by Freepik

Ako želiš koristiti mobitel kao skener dostupno ti je nekoliko opcija. Možeš jednostavno slikati dokument i spremiti ga kao sliku ili ga pohraniti na Google Drivu za konvertiranje. 

Postoje i neke odlične aplikacije za to kao CamScanner ili Evernote. 

7. Pretvori pametni telefon u Wi-Fi hotspot

Ovaj proces pretvara tvoj pametni telefon u hotspot Wi-Fi mrežu na koju se drugi uređaji mogu spajati. Sve što trebaš napraviti je otvoriti Postavke uređaja > Više > Dijeljenje i prijenosni hotspot. Tamo možeš prilagoditi i promijeniti ime mreže te lozinku za spajanje.

8. Kompas i barometar na pametnom telefonu

Znaš li sve senzore koje ima tvoj uređaj? Na bigbuy.ba stranici svaki proizvod ima navedene senzore. Ako je tvoj uređaj opremljen senzorima za kompas možeš pomoću aplikacija pretvoriti svoj uređaj u kompas. 

Osim toga, barometar će učiniti tvoj uređaj u prijenosnu vremensku stanicu. Aplikacije kao Barometer Altimeter Dash Clock i Barometer Monitor mogu ti pomoći predvidjeti vremenske promjene. 

9. Skeniranje barkodova

Kamera na mobitelu zaista je moćna stavka svakog pametnog telefona. Lako može postati skener barkodova s aplikacijama kao Barcode Scanner. Aplikacija radi i s QR kodovima kao i s barkodovima, ali ima i mnogih alternativa.

Ali zašto bi netko htio skenirati barkodove? Najčešće zbog kupovina, ali i dobivanja dodatnih informacija. Kako su telefoni postali pametni, tako su postale trgovine. Primjerice, ako vidiš proizvod u trgovini jednostavno možeš usporediti cijenu online ili naručiti proizvod koji trenutno nije u prodavaonici. 

Designed by Freepik

10. Praćenje zdravlja i tjelovježbe

Različite aplikacije o kojima smo već prije pisali mogu pratiti tvoje hodanje ili trčanje te druge aktivnosti. Postani i ostani aktivan, a tvoj mobitel neka postane najbolji fitness trener. 

 

 

Pročitajte i…

Newsletter
Prvi saznaj za super popuste i novosti iz svijeta mobitela
To-top