Proizvodi
0 kom 0
Razbili ste telefon, a podaci Vam trebaju, saznajte kako ih spasiti

Kako pristupiti podacima na mobitelu s razbijenim zaslonom

Datum objave: 22.09.2018

Nažalost razbijeni ekrani pametnih telefona česta su pojava iako se mogu spriječiti. Ako se to dogodilo i tebi ne moraš se pozdraviti s mobitelom i podacima u njemu. Evo što trebaš napraviti za spas onog što je preostalo od tvog mobitela.  

NAPOMENA! Ovo su prijedlozi koji mogu privremeno riješiti problem kada ne možeš pristupiti svojim podacima. Postoji mogućnost da neke od ovih aplikacija izgube tvoje podatke pa se za najsigurnije rješenje najbolje obratiti stručnjacima u servisu. 

1. SLUČAJ Ekran ti je slomljen, upravljanje uređajem na dodir ne radi, ali još uvijek vidiš prikaz

Ako ti ne radi touchscreen, ali i dalje vidiš sadržaj na ekranu, možeš to pokušati popraviti korištenjem USB OTG (eng. On The Go, hrv. u pokretu) i miša koji je povezan s uređajem. 

Zašto ti je potreban USB OTG?

USB OTG spaja mobile uređaje s drugim uređajima. Tvoj Android uređaj ima mini USB port kojeg zatim trebaš spojiti s mišem koji ima USB port. USB OTG spaja to dvoje zajedno.

Što još trebam učiniti?

Nakon povezivanja miša i mobitela, možeš otključati uređaj neovisno o tome imaš li PIN, lozinku ili drugi način zaštite. Nakon otključavanja mobitela, možeš ga spojiti s računalom i prebaciti podatke na microSD memoriju ili direktno na računalo. 

2. SLUČAJ Ekran ti je slomljen i ne možeš otključati zaslon mobitela 

Srećom postoji par dostupnih mogućnosti kada se nađeš i u toj poziciji. Potrebno je zapamtiti da su ovo privremena rješenja i ako želiš nastaviti koristiti uređaj morat ćeš popraviti ekran.

Iskoristi Android Device Manager

Najjednostavnija metoda je korištenje računala. Posjeti stranicu Android Device Managera i ulogiraj se s Google računom. 

Za ovo je potrebno imati prethodno povezan Google račun na mobitelu. Dobro je znati da ako imaš uključen GPS uključen na uređaju, web preglednik će ga automatski prepoznati.

Nakon ulogiranja na Android Device manager, klikni na 'Lock' i izaberi 'Unlock'. Čak i sa slomljenim ekranom moći ćeš pristupiti svome uređaju. Nakon povezivanja mobitela i računala moći ćeš prebaciti sve podatke i napraviti back up. 

3. SLUČAJ Trebaš vratiti i pohraniti podatke s mobitela, ali ekran ti ne radi 

Ako ne vidiš sadržaj na ekranu trebat će ti VNC program. Postoji mnoštvo takvih programa, ali važno je paziti koristiš onaj koji je siguran i besplatan za korištenje. Ti programi prebacuju Android sučelje na računalo kako bi se moglo kontrolirati od tamo.

Za korištenje tih programa potrebno je preuzeti program na računalo, ali i na tvoj Androiduređaj, što znači da je potrebno instalirati program prije nego što se dogodi oštećenje.

Možeš pokušati vratiti podatke s jednim od ovih programa: 

Vraćanje podataka s AirDroidom

AirDroid je software koje povezuje tvoj pametni telefon s računalom. Možeš koristiti web sučelje ili aplikaciju na računalu. Software je potrebno instalirati i na računalu i na mobitelu. 

Putem korisničkog računa povezivanje bi trebalo biti moguće na oba uređaja. Vidjet ćeš nekoliko ikona koje daju pristup mogućnostima kao što su prijenos podataka ili brisanje aplikacija. Možeš pronaći nekoliko različitih mogućnosti, ali ono što tražimo je Backup.

Potrebno je koristiti iste login detalje kao i na mobitelu i odabrati ikonu Save (hrv. spremi). Također, možeš isti postupak proći kroz aplikaciju: klikni na ime uređaja u lijevom izborniku, odaberi Backup izbornik unutar 3 taba na vrhu. Tvoji podaci će se spremiti na tvoje računalo.

Vraćanje podataka s Vysorom

Vysor ti omogućuje korištenje Androida s desktop računala. Radi putem Chromea što znači da Vysor možeš koristiti na Windowsima, Macu i Linuxu. Jednostavni USB kabel spaja mobitel s računalom.

Sve osnovne funkcije možeš koristiti i u besplatnoj verziji. Pa tako možeš spojiti uređaj za prikazivanje zaslona s Androida. 

U plaćenoj verziji, kvaliteta prikaza je bolja. Dostupna je prikaz cijelog ekrana, a prijenos podataka može se napraviti jednostavnim drag & drop bez potrebe spajanja s kabelom.

Na kraju svega, ako ništa drugo ne pomogne, jedino ti preostaje odnijeti mobitel na servis. Tako ćeš najbrže i najjednostavnije dobiti sve podatke i popraviti svoj uređaj

Pročitajte i…

Newsletter
Prvi saznaj za super popuste i novosti iz svijeta mobitela
To-top