Proizvodi
0 kom 0
Nikad dosta baterije! Je li moguće produljiti trajanje baterije bez kupnje novog mobitela?

Kako produljiti trajanje baterije na pametnom telefonu

Baterija pametni telefon
Datum objave: 07.08.2018

Svake godine proizvođači izbacuju nove modele, sa više RAM memorije, jačom kamerom, više interne memorije, većim ekranima bez rubova I hrpom novosti koje zagolicaju maštu svakog ljubitelja tehnologije. Međutim, vlada osjećaj kao da baterije nisu napredovale godinama, gdje velika većina uređaja ima problema u autonomiji od jednog dana. Ovo je posebice problem ukoliko je pristup utičnici ograničen. Evo nekoliko savjeta kako poboljšati autonomiju baterije na Android pametnom telefonu.

Smanjiti svjetlinu ekrana

Svjetlina ekrana drastično utječe na autonomiju baterije. Ukoliko je moguće, smanjite svjetlinu zaslona na onu koja je i dalje ugodna za korištenje. Automatska varijacija svjetline zaslone može pomoći u adekvatnijem osvjetljenu s obzirom na vanjske uvjete.

 

Ne gasiti aplikacije u pozadini

Iako zvuči paradoksalno, Android operativni sustav vrlo inteligentno barata slobodnom memorijom uređaja. Izlaskom iz aplikacije dotična i dalje stoji u RAM memoriji i spremna je za brzo pokretanje jer učitavanje aplikacije iz RAM memorije puno je brže i manje utječe na bateriju. Tek ukoliko druga aplikacija traži veću količinu RAM-a će Android ugasiti najstarije otvorenu aplikaciju. Čestim gašenjem aplikacija Android je primoran ponovno učitavati aplikaciju sa interne memorije što je često puta sporije i zahtjeva više baterije.

 

Ne koristiti cleanere, battery saver aplikacije, i task managere

Slično kao i na računalu, aplikacije koje reklamiraju čišćenje uređaja i njegov brži rad vrlo često rade više štete nego koristi. Primjerice, ukoliko se često briše privremena (cache) memorija uređaja, aplikacije koje ovise o njoj će tijekom svakog pokretanja morati ponovno skidati datoteke da bi mogle funkcionirati, bespotrebno trošeći mobilne podatke, procesorsku snagu i pisanje na internu memoriju, što u kombinaciji utječe na potrošnju baterije. Task manageri također nisu potrebni jer Android u zadnjih 5 i više godine ima dovoljno inteligentnu internu metodu kako na najefikasniji način raspodijeliti resurse uređaja.

 

Isključivanje i brisanje nepotrebnih aplikacija

Velik broj instaliranih aplikacija zauzima internu memoriju, dok velik broj aplikacija sadrži neki servis koji je u pozadini i troši procesor, RAM i na kraju, bateriju. Nekvalitetne aplikacije također često koriste pretjerane resurse, gdje su mnoge kritike bile usmjerene prema Facebooku, gdje su istraživanja potvrdila da brisanjem Facebook aplikacije autonomija baterije može porasti i do 20%, zajedno sa performansama uređaja. Slična stvar je i sa Messenger-om – Messenger Lite je vrlo dobra alternativa za osnovnu chat aplikaciju koja je brza, mala, i sa manjom potrošnjom baterije.

Neke sistemske aplikacije nije moguće obrisati, ali se mogu isključiti. Iako zauzimaju internu memoriju, nije ih moguće pokrenuti, te ne zauzimaju RAM memoriju niti procesor.

 

Podešavanje uređaja

Velik broj ljudi ne pridodaje pažnji u detaljnom postavljanju uređaja nakon kupnje, ili reseta na tvorničke postavke. Android nudi pregršt mogućnosti koje su korisne, no i zahtjevne za resurse, pa time i bateriju.

Primjerice, gašenjem opcije za stalnu pretragu otvorenih WiFi mreža smanjuje broj skeniranja i štedi bateriju.

Postavljanje sinkronizacije Google računa za samo određene opcije smanjuje frekvenciju sinkronizacije i prijenosa podataka.

Ubrzavanje animacija u „Developer Settings“ smanjuju napor na grafički procesor (jer se animacija u slučaju 0.5x postavke odvije u upola kraćem vremenu, efektivno smanjujući napor GPU-a u toj stavci za 50%) te bitno utječu na percepciju brzine pametnog telefona.

Isključivanje živih pozadina (pozadinske slike sa animacijama) također smanjuju potrošnju baterije, te utječu na performanse uređaja.

Prebacivanje na 3G signal umjesto 4G na području slabije pokrivenosti može drastično utjecati na autonomiju baterije, jer mobitel onda nema potrebu emitirati signal jače kako bi uopće mogao biti spojen na odašiljač.

Gašenje vibracije (kod pisanja, dodira, vibriranje tijekom poziva) također utječe na autonomiju jer se time umanjuje količina utrošene energije na vibrator unutar pametnog telefona.

Velik broj widgeta često utječe na performanse i bateriju, pa je preporučljivo koristiti samo one potrebne kako bi se smanjio broj nepotrebnih sinkronizacija i spajanja na Internet.

 

Promjena baterije / korištenje eksterne baterije

Svaka baterija nakon određenog vremena, i ciklusa pražnjenja i punjenja, gubi na kapacitetu. Ukoliko je mobitel star nekoliko godina velika je šansa da je kapacitet baterije toliko manji da čak i u slučaju tvorničkog reseta autonomija neće biti bitno bolja. U tom slučaju preporuka je kupiti novu, originalnu bateriju (ukoliko je baterija promjenjiva, iako se baterija može zamijeniti na gotovo svakom modelu samo je onda bitno teže) ili se može koristiti eksterna baterija koja se stavi u torbu i uvijek je dostupna.

 

Napredno: brisanje sistemske memorije uređaja

Ovaj korak vrlo često može pomoći ukoliko se Android mobitel nakon duljeg vremena usporio, ili ukoliko je bio nadograđen na novu verziju operativnog sustava koji radi dosta sporije, ili troši puno više baterije.

Particija sa privremenom memorijom (cache partition) sadrži razno razne zapise, dijelove aplikacija skinutih sa Play Store-a, kao i stare podatke koji mogu smetati radu sustava i aplikacija, i time smetati performansama, bateriji, čak i zagrijavanju uređaja. Bitno je napomenuti da se brisanjem cache particije NE GUBE podaci (aplikacije, postavke, glazba, fotografije itd.) jer se tamo nalaze samo sistemske datoteke koje nisu krucijalne za rad operativnog sustava. Pošto svaki uređaj ima svoj način brisanja cache particije, najbolje je guglati „(model uređaja) wipe cache partition“ i pratiti upute

Čak i djelomično apliciranje savjeta spomenutih ovdje može drastično utjecati na autonomiju baterije, ali i performanse uređaja. Pametni uređaji izašli u zadnjih nekoliko godina i dalje su dovoljno snažni za veliku većinu zadataka i vrlo često mogu pomoći udahnuti novi život uređaju.

Pročitajte i…

Newsletter
Prvi saznaj za super popuste i novosti iz svijeta mobitela
To-top